ویژگی ضد رهگیری در نسخه آینده فایرفاکس

فایرفاکس 85 که قرار است ماه آینده (ژانویه 2021) منتشر شود، دارای ویژگی‌ای به نام بخش‌بندی شبکه (Network Partitioning) خواهد بود که هدف آن مقابله با ردگیری کاربران است.

 ویژگی ضد رهگیری در نسخه آینده فایرفاکس

فایرفاکس 85 که قرار است ماه آینده (ژانویه 2021) منتشر شود، دارای ویژگی‌ای به نام بخش‌بندی شبکه (Network Partitioning) خواهد بود که هدف آن مقابله با ردگیری کاربران است.

این ویژگی مبتنی است بر استاندارد جدید «بخش‌بندی فضای ذخیره‌سازی سمت کلاینت» (Client-Side Storage Partitioning) که کنسرسیوم WWW مشغول توسعه آن است. زک ادواردز (Zach Edwards)، محقق محرمانگی در این رابطه می‌گوید: «بخش‌بندی شبکه بسیار فنی است، اما به زبان ساده، مرورگر شما راه‌های زیادی برای ذخیره داده از وب‌سایت‌ها دارد که به کوکی‌ها محدود نمی‌شود.»

«سایر مکانیزم‌های ذخیره‌سازی عبارت اند از کش HTTP، کش تصاویر، کش favicon، کش فونت، کش CORS-preflight و انواع دیگری از کش و مکانیزم‌های ذخیره‌سازی که می‌توانند برای رهگیری افراد در بین وب‌سایت‌ها استفاده شوند.» همه این سیستم‌های ذخیره‌سازی بین وب‌سایت‌ها مشترک اند.

تفاوت بخش‌بندی شبکه این است که به فایرفاکس اجازه می‌دهد منابعی مثل کش، faviconها، فایل‌های css، تصاویر و… را به تفکیک وب‌سایت ذخیره کند و نه در یک جای مشترک. بدین ترتیب رهگیری کاربران برای وب‌سایت‌ها و اشخاص ثالث مثل شرکت‌های تبلیغات و تحلیل وب دشوارتر می‌شود زیرا آنها نمی‌توانند به دنبال داده‌های وب‌سایت‌های دیگر بگردند.

هرچند سیستم بخش‌بندی موزیلا بزرگ‌ترین سیستم بخش‌بندی خواهد بود، اما اولین آنها نیست. به قول ادواردز، اپل اولین سازنده مرورگری بود که در سال 2013 کش را بخش‌بندی کرد و سال‌های بعد نیز در قالب ویژگی ضد رهگیری خود، اطلاعات بیشتری را بخش‌بندی کرد.

گوگل نیز ماه گذشته با انتشار کروم 86، کش HTTP را بخش‌بندی کرد که نتایج آن بلافاصله قابل لمس بود، زیرا با فعال شدن این ویژگی، کارایی سرویس Google Fonts کاهش یافت. دلیل این امر آن است که دیگر امکان ذخیره فونت‌ها در کش مشترک HTTP وجود ندارد و به ازای هر وب‌سایت فونت‌ها باید مجدداً دانلود شوند. تیم موزیلا نیز انتظار مشکلات مشابهی را دارد، اما به خاطر محرمانگی کاربران حاضر است این تغییر را اعمال کند.

«بیشتر سیاست‌گذاران و استراتژیست‌های دیجیتال روی مرگ کوکی‌های شخص ثالث تمرکز کرده‌اند، اما تکنیک‌های انگشت‌نگاری و استراتژی‌های رهگیری کاربر گسترده‌ای وجود دارند که باید توسط مرورگرها شکسته شوند».

موزیلا به این نکته نیز اشاره کرده است که اثر جانبی بخش‌بندی شبکه این است که فایرفاکس 85 در نهایت قادر خواهد بود به نحو بهتری سوپرکوکی‌ها را مسدود کند. سوپرکوکی نوعی فایل کوکی مرورگر است که از رسانه‌های ذخیره‌سازی مختلفی سوء استفاده می‌کند تا در مرورگر باقی بماند و به تبلیغ‌کنندگان اجازه رهگیری حرکات کاربر را بدهد.

 

 

منبع: ZDNet

کلمات کلیدی